Air Conditioner Causes Squeling/Chirping - Pontiac GTO Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 07-12-2010, 03:20 PM Thread Starter
 
BlackJackByte's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Indiana
Posts: 266
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Garage
Air Conditioner Causes Squeling/Chirping

Any clues to what this might be guys? Only makes the noise when I turn the AC on, and if I go into neutral it seems to stop. Very annoying and kinda loud-ish.

2004 M6 Yellow Jacket.
BlackJackByte is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 07-12-2010, 03:26 PM
 
jpalamar's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Boyertown, PA
Posts: 3,765
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Your AC might need recharged(I believe the stuff it is filled with has an oil in it). Also, is your compressor cluch working?
jpalamar is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 07-12-2010, 03:47 PM
 
HP11's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Bernardino, Ca.
Posts: 2,470
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Squeling in not a sign of a low charge condition. Check your belt tensioner. There are two. I'm talking about the lower one on that tensions the compressor belt.

2005 Pontaic GTO - CGM 6 Speed (My car)
2004 Ford Ranger Edge Supercab (My daily driver)
2010 Mercedes Benz C300 Sedan (Wife's car)
2014 Kia Rio LX (Wife's daily driver)
HP11 is online now  
post #4 of 9 (permalink) Old 07-12-2010, 11:14 PM
 
jetstang's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Niceville, FL
Posts: 3,379
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Garage
It might be a bad idler pulley on the AC, not applying enough tension to the belt. Or the AC is overcharged causing excessive drag on the compressor causing belt slippage. May just be time for a new AC belt.

Burning rubber since 1982!!
My photobucket, lots of dif car pics.
http://s411.photobucket.com/home/jetstang
jetstang is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 07-13-2010, 07:56 AM
Super Moderator
 
Rukee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Central Wisconsin
Posts: 9,851
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 7 Post(s)
Belt might need to be replaced.
Rukee is online now  
post #6 of 9 (permalink) Old 07-13-2010, 08:32 AM
 
HP11's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Bernardino, Ca.
Posts: 2,470
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Yeah, let's rule out overcharge/undercharge as earlier suggested. He never that said it wasn't getting cold. For it to be overcharged, someone would have has to have overcharged it (again not mentioned). The info given leads me to either the belt tensioner (idler pulley) as I suggested or the belt itself.

2005 Pontaic GTO - CGM 6 Speed (My car)
2004 Ford Ranger Edge Supercab (My daily driver)
2010 Mercedes Benz C300 Sedan (Wife's car)
2014 Kia Rio LX (Wife's daily driver)
HP11 is online now  
post #7 of 9 (permalink) Old 07-13-2010, 09:56 AM Thread Starter
 
BlackJackByte's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Indiana
Posts: 266
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Garage
Guys, thanks a ton. I'll check when I get home. My AC is VERY COLD by the way. I havent done anything to the AC since ownership about a year ago. As always thanks for the big help, thats what I love about this forum.

2004 M6 Yellow Jacket.
BlackJackByte is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 07-30-2010, 05:36 PM
 
VenomGTO's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
probably just a belt, not enough tension. what part of indiana u from? im in evansville...

2005 Impulse Blue GTO, blue leather interior, 6speed.
VenomGTO is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 09-03-2010, 11:13 PM
 
Join Date: Jul 2010
Location: bay area
Posts: 49
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
im having a similar problem but mine is constant. it started slowly. first only when i accelerated, now its squiring even during idle. i had the ac recharged recently, but i highly doubt thats it.
CreditDept is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Engine Discussions
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Air Conditioner? SueY816 2004-2006 GTO General Discussion 20 06-07-2010 12:30 PM
Chirping Noise When Turning Left?! kdkiernan Drive train, suspension, alignment and brakes. 16 10-16-2009 06:51 PM
Chirping Sound While Driving Michael.Narlock Service, Maintenance and Technical Discussion 8 02-01-2009 12:05 AM
Rear chirping sounds when hitting bumps PatrickNJ Drive train, suspension, alignment and brakes. 10 09-03-2008 10:16 AM
1971 - 72 GTO Ram Air air filter slickman 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO General Discussion 1 10-19-2006 08:44 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome