Blew My Engine Belt - Pontiac GTO Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 19 (permalink) Old 09-29-2008, 12:23 AM Thread Starter
 
RipTheSix's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Shelby Twp MI
Posts: 196
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Blew My Engine Belt

Coming home today, took a turn really hard and only to hear this grinding whipping sound. Thought it was the tires so pulled over and it still was going. Shut it down and looked at the main engine belt. There was a strand comming off the belt so i cut it off. The 1/2 mile drive home, it did the same thing completly shreading the belt. Anyone ever had this happen, and whats the best belt to buy, gaterback?
RipTheSix is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 19 (permalink) Old 09-29-2008, 06:52 AM
Super Moderator
 
Rukee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Central Wisconsin
Posts: 9,919
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
One of the idler pullies or tentioner must be coming apart. Check all of them for bad bearings or broken edges. The belts don't just shread.
Rukee is offline  
post #3 of 19 (permalink) Old 09-29-2008, 08:22 AM
 
GM4life's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: RAF Lakenheath, UK
Posts: 4,162
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Make shure all of your accessories spin freely. Don't be afraid to purchase a factory belt, they are fine.
GM4life is offline  
post #4 of 19 (permalink) Old 09-29-2008, 10:21 AM
Super Moderator
 
6QTS11OZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Where the women are scarce and the sheep are scared. So. Cali
Posts: 2,635
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Check your crank bolt. They are known to back out more with Maggie equipped cars. The bolt should be torqued to 240 lb. ft. When mine loosened up it only threw the air conditioner belt. I was able to spin the bolt out with my hand. Thank God the crank pulley didn't come off during my dyno runs.

~I'm ya huckleberry~
~516rwhp/500rwtq~

http://www.youtube.com/watch?v=yC11NCGTEvI
6QTS11OZ is online now  
post #5 of 19 (permalink) Old 09-29-2008, 04:40 PM Thread Starter
 
RipTheSix's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Shelby Twp MI
Posts: 196
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Do you think i should just take it to the dealer then?

But would this be covered under warranty.
RipTheSix is offline  
post #6 of 19 (permalink) Old 09-29-2008, 05:02 PM
Super Moderator
 
6QTS11OZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Where the women are scarce and the sheep are scared. So. Cali
Posts: 2,635
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by RipTheSix View Post
Do you think i should just take it to the dealer then?

But would this be covered under warranty.
Check the bolt first. If it is loose you would need to replace it even if you tightened it. The bolt is a TTY bolt and should only be tightened once. Or if it's loose and you don't want to touch it you can take a chance of driving it to the dealership, possibly shred another belt or worse have the crank pulley come off and do more damage. Good luck no matter what you decide to do.

~I'm ya huckleberry~
~516rwhp/500rwtq~

http://www.youtube.com/watch?v=yC11NCGTEvI
6QTS11OZ is online now  
post #7 of 19 (permalink) Old 10-01-2008, 10:46 PM
 
Join Date: Sep 2008
Location: Canada
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
This exact thing happened to me in my 02 Trans Am. I Came ripping around a corner and it just completely shredded and came off...I am assuming it was just the mileage on it 60,000kms (37,282miles). All I did was put a new one on and it’s lasted for 50,000kms so far... So it could just be from old age not necessarily broken pulleys
Freebs is offline  
post #8 of 19 (permalink) Old 10-02-2008, 09:35 PM Thread Starter
 
RipTheSix's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Shelby Twp MI
Posts: 196
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Well i figured i could just replace the belt, so i went to the dealer and just the belt alone was $ 145. But im still under warranty so im just taking it in monday.
RipTheSix is offline  
post #9 of 19 (permalink) Old 10-03-2008, 12:19 AM
 
Join Date: Sep 2008
Location: Canada
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by RipTheSix View Post
Well i figured i could just replace the belt, so i went to the dealer and just the belt alone was $ 145. But im still under warranty so im just taking it in monday.
wow... they are ripping you off. I think I payed $80 and it took me and a 15mm wrench (I think that was the size) about 2min.
Now that was on a LS1 and I dont know if your running the LS1 or LS2 but I imagine the belt routing was pretty similar if not the same.
Freebs is offline  
post #10 of 19 (permalink) Old 10-03-2008, 07:06 AM
Super Moderator
 
Rukee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Central Wisconsin
Posts: 9,919
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Make sure it's not that crank bolt, cause if it is and you take it to the dealer they will deny your warranty claim as the MOD caused the damage.
Rukee is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Engine Discussions

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine code and number Question jay67fast 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Complete Engine Compartment Discussion 13 08-03-2007 11:34 AM
cam Q's GTO6 2004-2006 GTO General Discussion 1 10-18-2006 07:34 PM
L76 | GM's Generation IV V8 engine released in Australia 05GTO In the News 4 02-22-2006 10:10 AM
LS-2 Engine Break-In danrieke Engine Discussions 16 12-27-2005 01:43 PM
Worlds Fastest Production Car 05GTO The Lounge 15 11-07-2005 07:45 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome