is my oil color a problem? - Pontiac GTO Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 05-04-2013, 10:18 AM Thread Starter
RIP (12/27/60-7/18/15)
 
Topkat's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 767
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
is my oil color a problem?

Hi gang...


I first changed my oil on my "new" engine after 20 miles or less , just to be rid of the assembly lube, it was nasty pink.
I just changed it for the 2nd time, after 250 miles. on the stick i see what appears to be very small 'particles(?) of what kinda looks like rust.
In the light of my led flashlight, the oil pouring out of the oil pan seems to be kind of an 'olive' color.....
what gives?......
ps (it runs perfectly) me hopes me is not screwed

thanks as always

Tk
Topkat is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 05-04-2013, 11:34 AM
64-67 Expert
 
geeteeohguy's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Fresno, California
Posts: 8,470
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 98 Post(s)
Post a pic of the end of the dipstick with oil on it on a paper towel/napkin so we can look at it. Probably nothing, as oil is high in detergent, keeps solids in suspension, and you're putting this car back in service after a long period of time. Are you sure you didn't spill any Woodford's Reserve in the oil filler?
geeteeohguy is online now  
post #3 of 6 (permalink) Old 05-04-2013, 12:44 PM Thread Starter
RIP (12/27/60-7/18/15)
 
Topkat's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 767
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Fresh out of Woodford Uncle Geeter......however, some Makers Mark 47 is taking it's place 'till Goat and wifey and I made a run sunday to the newe BevMo in Bellingham sunday
Hope you are well sir!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSCN5390.JPG
Views:	100
Size:	1.86 MB
ID:	20090   Click image for larger version

Name:	DSCN5391.JPG
Views:	108
Size:	1.85 MB
ID:	20098  
Topkat is offline  
 
post #4 of 6 (permalink) Old 05-04-2013, 02:10 PM
64-67 Expert
 
geeteeohguy's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Fresno, California
Posts: 8,470
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 98 Post(s)
I see pink, but no particles. You could run it another 500 miles or so and change the oil and the filter. I think you have residual assy. lube in the engine....it shouldn't hurt anything. Engine oil has a natural 'olive' hue in certain lighting conditions....normal.
geeteeohguy is online now  
post #5 of 6 (permalink) Old 05-04-2013, 02:45 PM
Administrator
 
05GTO's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Deliverance, GA
Posts: 5,132
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Quote:
Originally Posted by geeteeohguy View Post
I see pink, but no particles. You could run it another 500 miles or so and change the oil and the filter. I think you have residual assy. lube in the engine....it shouldn't hurt anything. Engine oil has a natural 'olive' hue in certain lighting conditions....normal.


You may want to drain the oil thru a strainer and disect the oil filter on the next 500 mile change and see if you have any metal particles in the oil or filter.

Randy


05GTO is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 05-04-2013, 04:57 PM Thread Starter
RIP (12/27/60-7/18/15)
 
Topkat's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 767
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Whew! thats a relief.....
rock on men

Topkat is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 1964-1974 Pontiac Tempest, Lemans & GTO > 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO General Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
horrible problem!!!!!!Oil pan bolt missing!!! TeHKasperek Service, Maintenance and Technical Discussion 9 06-07-2011 06:49 PM
Recent oil change n seems like oil level creeps higher?..... pctek Service, Maintenance and Technical Discussion 2 09-27-2010 09:58 PM
Oil pressure gauge problem Richie Cat 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 0 10-26-2008 04:16 PM
Oil Change Problem btchplz Service, Maintenance and Technical Discussion 21 08-24-2008 10:33 PM
Check oil display problem SANDU002 Engine Discussions 3 10-10-2006 09:12 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome