tach - Pontiac GTO Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 08-26-2013, 10:52 AM Thread Starter
 
maktope's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: San Pedro
Posts: 210
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
tach

my HEI distributor took a crap last week, car has been out of commission all summer and it would be 10 days before a new one would get here. So I bought an OEM from auto zone to get the car back on the road. Everything went smoothly. But afterwards my tach was acting funny, jumping around sticking or increasing at a rate that was impossible (35 mph 3rd gear read 8k at one point). Did this for the first day. The second day it just stopped working, when I start the car I can see the needle move but it never goes above zero. There was no problem before I switched distributors/coil. Checked the fuse its good checked wiring everything appears sound and in proper place. If you have any opinions on what I need to check please let me know
maktope is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 08-26-2013, 11:01 AM
Former Super Moderator
 
Rukee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Central Wisconsin
Posts: 9,919
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
I suppose it's possible that the other dizzy going bad may have taken the tack out. I would disconnect it till your replacement comes.
By the way, I absolutely hate autozone, yes they have cheap parts, but they have cheap parts.
Rukee is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 08-26-2013, 12:48 PM Thread Starter
 
maktope's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: San Pedro
Posts: 210
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I understand that rukee, there was a pontiac performance shop right down the street from me for years. I buy a pontiac and they close. I just couldnt wait so I went the fast and easy rout. I hope it didnt wipe out the tach its all new internals.
maktope is offline  
 
post #4 of 9 (permalink) Old 08-26-2013, 05:25 PM Thread Starter
 
maktope's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: San Pedro
Posts: 210
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
One more unrelated question for the day then i am done for a bit. I am a Process operator by trade, i run chemical processes, identify and trouble shoot problems, but fixing problems well thats not my problem. So this beast of a car, i am trying to do as much work myself as i can, learn a new trade, a hobby, save money what ever the reason its my car should be my work. with that said i do have help, with the previous pictures i loaded of the broken axle its become apparent that before i bought the car it had a nasty case of wheel hop, fender wells are beat up, axle was broken rims bent yadda yadda yadda. So i put in the new 12 bolt, new rear suspension really got on it today and it hopped in 2nd and in 3rd. Tried to get on her from a stop bad hop there also, between those three times it cost me a set of rear tires, side walls chewed up. Pinion angles are correct everything is mounted correct, can a bored .030 over 428 put out that much torque? Do i need traction bars? stiffer suspension? One day i would like to take the car to the track and see what it will run, but i need to keep the weeks on the ground. Oh replacement HEI came, installed and tach works again, think it may be a lil off right now but it works, weird just plain weird.
maktope is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 08-26-2013, 06:22 PM
Former Super Moderator
 
Rukee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Central Wisconsin
Posts: 9,919
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
2 words...Drag Bags. :yep:
Rukee is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 08-26-2013, 06:34 PM
 
skurfan's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sedalia, Missouri
Posts: 169
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I agree with Rukee...Autozone parts suck. I take more stuff back there than its worth whatever savings you get. Time is money and have to do things two or here times over because of poor quality parts sucks.
skurfan is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 09-11-2013, 04:11 PM Thread Starter
 
maktope's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: San Pedro
Posts: 210
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Hei distributor back. Traction bars installed wheels stay planted. Still having issues with tach. As of now it only works after I wash the car. And seems to only work right in the 3k to 4k range. Once past 4500 it jumps straight to 8k. And blow 3k it just dances.wiring problem or bad internals? Internals were replaced about a year ago
maktope is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 09-12-2013, 03:47 PM
 
chuckha62's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: NorCal
Posts: 711
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 18 Post(s)
Just to make sure... Your tach is compatible with an HEI, right? The tach from an original points distributor, is not. They can be modified, but out of the box, they're not compatible.

When the only tool in your toolbox is a hammer, you tend to see every problem as a nail.
chuckha62 is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 09-12-2013, 05:25 PM Thread Starter
 
maktope's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: San Pedro
Posts: 210
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Yes. Last year when I switched to hei I changed the tach
maktope is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 1964-1974 Pontiac Tempest, Lemans & GTO > 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO General Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tach Topkat 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO General Discussion 3 07-24-2012 03:58 PM
'70 Tach ees41 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 0 05-11-2012 05:35 PM
tach not working right SIXT5GTO 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 0 05-23-2011 07:42 PM
Hood tach 1967 GTO 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO General Discussion 9 02-18-2009 05:16 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome