1968 gto transmission problem Automatic - Pontiac GTO Forum
User Tag List

 1Likes
  • 1 Post By rob40999
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 08-12-2018, 11:19 AM Thread Starter
 
Join Date: May 2018
Location: Clearwater, Florida
Posts: 68
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
1968 gto transmission problem Automatic

Hello All: I got a problem with my 68 gto automatic HT400. All of a sudden it won't shift into second gear. The car was working great yesterday, and taking out for a ride after adjusting the timing the car won't shift into 2nd gear??
I was working on it for some time, and the temp got up to 210 degrees??? Would it being so hot not make it shift. Fluild level looks good, and very clean.
Bought car last Feb. It goes into reverse ok. Goes into drive ok. But won't shift into second gear. I've had it up over 2000rpms. Usually it shifts right away just taking off slow. I'm very confused.
Need some help here guy's.
Tks, Bob :-)
rob40999 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 08-12-2018, 01:12 PM
Former Moderator
 
Join Date: Oct 2014
Location: Lake Arrowhead, Ca.
Posts: 1,499
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 106 Post(s)
Check vac. modulator and vac. going to it.
I will move your post from the 2004-2006 GTO page to the proper forum page.
Goat Roper is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 08-12-2018, 01:13 PM
 
BLK69JUDGE's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 544
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 67 Post(s)
Uh oh
3000 rpm and 30 mph home eh ??

Sounds like a vacuum leak to the teansmission vacuum modulator..
there is a vacuum line off the front of the q jet .. passenger front..
2" of hose to a metal tube make sure these are snug ...
follow it down to the tranny ..... usually this is where the issue is

the 90 degree hose is usually soft or not snug on the tranny ... poor vacuum makes for late or no shifting ...

https://www.classictransmissionsolut...oaAvq9EALw_wcB


I am not a tranny guy ,,,, but my trucks run t 400 tranny ... and I have had this issue b4 also

Scott

if any tranny fluid is present IN the hose or on the nipple replace the vacuum modulator as it has failed ...

again I hope for an easy fix for you ,,,, is your carb a q jet ? is your modulator un like the picture and big n black ?
do you still have the steel tube down to the tranny ?
do you still have the clip on the bellhousing bolt for the tube to clip into for vibration wiggle that may have
yanked the hose off ?

thats all I got ... door bells ringin gotta go .............
BLK69JUDGE is online now  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 08-12-2018, 01:28 PM Thread Starter
 
Join Date: May 2018
Location: Clearwater, Florida
Posts: 68
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
1968 transmission problem

Hello All: Well, you are all right. When I was doing the timing I disconnected the Vaccum line going down to the Transmission. All fixed... Dumb ass me...
LOL LOL Hahahah I was one scared GTO owner. New it had to be something simple.... Let this be an example to everyone. Check your work when your done.
Tks, Bob :-)
Goat Roper likes this.
rob40999 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 1964-1974 Pontiac Tempest, Lemans & GTO > 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Undercarriage, Frame, Transmission and Differential Discussions.

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
74 GTO Automatic Transmission Downshift Red74Goat 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Undercarriage, Frame, Transmission and Differential Discussions. 0 08-24-2015 01:12 AM
2006 GTO LS2 Automatic Transmission problems Tennessee 2004-2006 GTO General Discussion 3 08-10-2014 01:35 PM
GTO 69' Automatic transmission problem. waernes 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Undercarriage, Frame, Transmission and Differential Discussions. 1 07-05-2014 12:57 AM
67 GTO with leaking transmission; automatic jimmy328 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Undercarriage, Frame, Transmission and Differential Discussions. 6 04-27-2012 10:42 PM
Automatic Vs. Manual Transmission drosene Service, Maintenance and Technical Discussion 17 09-11-2007 04:06 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome