ST300 transmission - Pontiac GTO Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 10-21-2017, 10:03 AM Thread Starter
CPL
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 94
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 14 Post(s)
ST300 transmission

Hello
Iím having an issue with my st300 trans.at higher rpmís it makes a chirping squeaking noice like 2 peaceís of metal rubbing.
This happens in low and drive at around 4000 and higher rpmís I drop to neutral rev engine no chirp or squeak.
Go back into drive it comes back.

Anybody have any ideas
Thanks for your time
CPL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 10-21-2017, 06:01 PM
 
PontiacJim's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Gastonia, NC - Born & raised in Connecticut - 31 years
Posts: 3,666
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 391 Post(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by CPL View Post
Hello
Iím having an issue with my st300 trans.at higher rpmís it makes a chirping squeaking noice like 2 peaceís of metal rubbing.
This happens in low and drive at around 4000 and higher rpmís I drop to neutral rev engine no chirp or squeak.
Go back into drive it comes back.

Anybody have any ideas
Thanks for your time

That is a question you might have to take to a transmission shop if you think it is a trans problem. Check all the usual things like a broken engine/transmission mount, U-joints, or even a slipping belt on the front of the engine. Check a few other places first as sometimes noises can travel and it can sound like one thing, but be coming from some other part of the car. It sounds like a bearing gone bad to me, but I am not a transmission expert at all, so can't help too much on this one.
PontiacJim is online now  
post #3 of 4 (permalink) Old 10-22-2017, 12:39 AM
 
BLK69JUDGE's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 554
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 67 Post(s)
noise

I had a torque converter grenade on a 68 cutlass that made that sound for about 3 days ..

just on the freeway .. drove side roads to work ... but it blew one morning headed to work..

the weld broke at the snout .... what a fricken mess ..... just left 7-11 630 am with coffee

early 80's ..... no cell phones ... good thing I had a big thumb ....

hope its somethin easy for you ...........

Scott

broken flex plate maybe .... seen that make the chirppee noise too
replaced a few of those on the ole chevy 4x4's I own still mid 80's back to the mid 70 models
BLK69JUDGE is online now  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 10-22-2017, 09:22 AM Thread Starter
CPL
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 94
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 14 Post(s)
Yes it happens at freeway speeds drop too nutreal no sound.no cheap cruising back roads.I put on a new v belt
Still get the chirp.engine has been rebuilt but not transmission.both original numbers matching.I learned back in auto shop class years ago
If you rebuild one the other will soon follow.I replaced motor and trans mount when I dropped the engine in.
I can see it being the flywheel and or the torque converter.I will pull the trans to check so I deceided to go ahead and rebuild the trans
Thanks for yalls input and ideas
It is appropriated

CLP
CPL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 1964-1974 Pontiac Tempest, Lemans & GTO > 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Undercarriage, Frame, Transmission and Differential Discussions.

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ST300 Stuck in Neutral Joe Skelly 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Undercarriage, Frame, Transmission and Differential Discussions. 6 05-28-2016 08:49 AM
st300 to th350 swap Thurber73 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Exhaust, Suspension, Alignment, Fuel Tank and Brakes. 1 04-21-2015 05:50 PM
68 Lemans - ST300 to T350 or 400? tags68 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 2 07-07-2011 08:18 PM
st300 2 speed auto parts question danthepontiacman 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 1 01-01-2010 04:46 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome