No power steering assist at idle - Pontiac GTO Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 10-23-2017, 10:06 PM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2015
Location: Carlsbad, California
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
No power steering assist at idle

Installed my 2nd power steering pump (from Ames, manufactured by Lares) in my '65 GTO and still have the same problem: at idle when the car is stationary, I can't turn the wheel left or right. It's basically locked up. When the car is rolling the PS works fine. When stationary, if I rev the engine to 2000 rpm, I get some PS assist but still not right. Called Lares technicians. They told me I didn't bleed the pump correctly and air bubbles fouled up the check valve. So off comes the pump, disassemble the fitting at the pressure line and work the check valve up and down with my finger to "unstick" it. Bleed the system (per instructions) and off we go. Same problem. No assist at low RPM with car stationary. Cant turn the wheel unless I'm rolling or at higher RPM. I'm about to give up on these pumps from Ames and go some other route. Unfortunately I don't have a clue as to what those options might be. Any help out there??
Thanks, MikeP
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_9786.jpg
Views:	41
Size:	1.80 MB
ID:	98178   Click image for larger version

Name:	IMG_9813.jpg
Views:	40
Size:	844.1 KB
ID:	98186  
mwprout is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 11-05-2017, 05:25 PM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2015
Location: Carlsbad, California
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Update: No Power Steering assist at idle and stationary

Update: I once again removed the PS pump, worked the check valve to make sure it wasn't stuck (recommended by the manufacturer Lares) flushed and bled the system again. No change. Steering still locks up when idle and stationary. Ames is going to send me a new gearbox. That's the only component in the PS system that hasn't been replaced, although its only 3 years old and has maybe 1000 miles on it. Keep your fingers crossed. I'll update the thread once its in.
MikeP
mwprout is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 11-06-2017, 12:21 PM
 
64GTOConvertible's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: NE PA
Posts: 193
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 17 Post(s)
Going back in my memory banks. IIRC, you have to cycle the wheel back and forth lock to lock several times to get all the air out. Vendor is probably right, improper bleed is probably the culprit. That said...

I took a PS box off my parts car. I have no idea how long it sat unused, or if it was any good when I took it off. I bolted it in and worked on the rest of the car. When the time came, I filled the PS fluid and bled the damned thing several times. I was sure I had all the air out. I really hadn't noticed whether or not the boost was working because I had the car up in the air, but sure enough I had no boost when I first went to move the car on the ground. Several more attempts to bleed the system and all of a sudden everything worked. My theory is it took some time for the air to work its way out of the box itself.
64GTOConvertible is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old 11-06-2017, 12:55 PM
 
BLK69JUDGE's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 527
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 63 Post(s)
ok ..... how about this one ....

I am thinkin' you may have a pulley diameter issue

please post diameter of each pulley

maybe non ac crank pulley {small diameter}
and

AC power steering pulley {Large diameter}

= pump not spinning fast enuf thats why it takes a rpm in crease ??

maybe .................

Scott

watcha think
BLK69JUDGE is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 1964-1974 Pontiac Tempest, Lemans & GTO > 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Complete Engine Compartment Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no power brakes on idle, great at speed? busaben 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Exhaust, Suspension, Alignment, Fuel Tank and Brakes. 20 04-18-2016 01:04 PM
1966 Tri-Power Idle Circuit yesteryear 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 1 12-26-2012 01:40 PM
Changed master cylinder and now no power assist billcocarb 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 5 04-29-2012 10:18 AM
65 GTo manual steering to power steering? d.reese 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO Complete Engine Compartment Discussion 0 08-10-2009 06:51 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome