06 GTO Starting problem - Pontiac GTO Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 12-29-2010, 09:47 AM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Tennessee
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
06 GTO Starting problem

As some of you may know, I just got my 2006 GTO about a month ago. Everything's been fine up until now. Yesterday, I was taking one of my drivers to Enterprise truck rental, I went out to leave to go home, and my car would not start!!! After a few minutes of checking to see if my battery terminal connections are tight, they were, and taking the key out repeatedly, it started! This morning, Dec. 29th, I was getting my morning coffee at the store down the street where I live. Came back out to get my butt to work and the damn thing will not start!! Took about 5 minutes for it to fire! It seems when it won't start, the key has no resistance. When it does start, I have resistance while turning the key. All of the idiot lights come on, along with the radio and fan motor. It has only 31,000 miles on it and should be under warranty, right? I am not the original owner though, I am the 2nd.
jeffsgto is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 12-29-2010, 09:59 AM
 
HP11's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Bernardino, Ca.
Posts: 2,603
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
Not sure what's causing your problem as I've never experienced that. As far as warranty goes, unless you specifically purchased the car with an extended warranty, you're out of factory warranty since the car is more that three years old. They were 3 years/36K miles.

2005 Pontaic GTO - CGM 6 Speed (My car)
2017 Chevrolet Colorado 2WT (My daily driver)
2010 Mercedes Benz C300 Sedan (Wife's car)
2014 Kia Rio LX (Wife's daily driver)
HP11 is online now  
post #3 of 8 (permalink) Old 12-29-2010, 11:41 AM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Tennessee
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
thanks for the response. I called Earl Dunn Pontiac, Buick, GMC here in Nashville., there was a T.S.B. on the ignition switch in the steering column. They seem to think that's the problem. Gonna cost me approximately 400.00.
jeffsgto is offline  
 
post #4 of 8 (permalink) Old 12-29-2010, 12:04 PM
 
HP11's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Bernardino, Ca.
Posts: 2,603
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
Are they are just changing out the ignition switch? The ignition switch itslef is only about a $50 part from the dealer (less than $30 from GM Parts Direct) and fairly easy to change.

2005 Pontaic GTO - CGM 6 Speed (My car)
2017 Chevrolet Colorado 2WT (My daily driver)
2010 Mercedes Benz C300 Sedan (Wife's car)
2014 Kia Rio LX (Wife's daily driver)
HP11 is online now  
post #5 of 8 (permalink) Old 12-29-2010, 02:01 PM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Tennessee
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Yes, it's just the ignition switch. You know how dealers are, they charge you out the wazoo for the part then kill you at about 80.00/hr. flat rate. If I can do it myself, I will, as I am a fairly competent mechanic. Just these new cars throw me for a loop sometimes and don't want to get in over my head.
jeffsgto is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 12-30-2010, 02:48 PM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Tennessee
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Well, my GTO's at the delership. They wanted to charge me $1200.00! They said I needed a steering column, ignition switch and a ignition cylinder. They took it down to $600.00 because it's a factory defect. Well, I called the place where I bought the car, they aren't going to do squat! Even though i've had the car only a month! So, I called the dealer back and told them just to put a new switch in. And that's all I wanted them to do. Just $300.00. a HELL OF A LOT BETTER THAN $1200.00! They just hope, as I do, that inside the column isn't messed up. I hope and pray it's not.
jeffsgto is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 01-05-2011, 10:59 AM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: Tennessee
Posts: 22
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Got the Goat back Dec. 30th. Told the dealer to put just a ignition switch in the car, not to put a steering column in. The key turns smooth as silk now. Just cost me 114.00. Missed my car!
jeffsgto is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 01-05-2011, 12:27 PM
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,777
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Did the new ignition cylinder rectify the problem? From your OP, I can't tell if the starter was turning the motor, and it wasn't catching - or if nothing was happening at all...
Poncho Dan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Service, Maintenance and Technical Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New GTO, Starting problem! 20GTO04 Service, Maintenance and Technical Discussion 5 12-16-2010 04:21 PM
Problem Starting SueY816 2004-2006 GTO General Discussion 1 05-30-2010 10:24 PM
starting problem!! trevee 2004-2006 GTO General Discussion 9 05-29-2010 10:59 PM
Starting Problem MAXEPR Service, Maintenance and Technical Discussion 6 09-27-2009 03:36 PM
68 starting problem. Lithium 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 3 06-25-2009 07:27 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome