160 stat - Pontiac GTO Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 (permalink) Old 09-17-2005, 07:29 PM Thread Starter
Premium Member
 
EEZ GOAT's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Phenix City Alabama
Posts: 2,626
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to EEZ GOAT
160 stat

hello all yall all no me (i hope) if i buy the 160 temp state how do i install it?
good goat hunting
EEZ GOAT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 09-17-2005, 08:26 PM Thread Starter
Premium Member
 
EEZ GOAT's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Phenix City Alabama
Posts: 2,626
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to EEZ GOAT
Quote:
Originally Posted by EEZ GOAT
hello all yall all no me (i hope) if i buy the 160 temp state how do i install it?
good goat hunting
no one have install the 160 thermo ?
EEZ GOAT is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old 09-18-2005, 01:35 AM
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
It's not bad at all.....but have a bucket handy!!!!

On mine:

1. Removed hose to t-stat housing
2. Loosened bolts on t-stat housing.
3. Gently removed t-stat housing while letting a/f trickle into bucket under car. Due to the fact the t-stat is so low, you will loose ALL the a/f above the housing (in heads) You'll have a bout a gallon of a/f in your bucket.
4. I put my SLP 160 degree t-stat in the housing first and made sure the o-ring was seated and centered.
5. while holding the housing against block, re-tightend screws.

Now....afer a 13 year career in the old NASCAR Bush Grand National division and being an ASE tech from 86 to 96....the biggest problem from loosing this much coolant is getting the engine back full with NO air locks in heads.

To do this....

1. Leave the t-stat hose off.
2. Remove the top radiator hose and unscrew the coolant recovery tank lid.
3. SLOWLY pour your a/f in the top radiator hose (this requires a funnel and someone to hold it)
4. When you see water coming out of your t-stat housing...put the hose bak on and keep filling until the a/f gurgles at the top of your upper radiator hose. Then reinstall top hose.

5. Fill coolant recovery tank and drive it around for 5 to 10 minutes with the coolant recovery lid OFF. Re-check coolant tank and add as necessary. Watch it for a day or 2 and add if need.

I've had no problems or leaks and car runs 181 to 185 in traffic in Summer.

Hope this helps
AGR81 is offline  
 
post #4 of 12 (permalink) Old 09-18-2005, 01:37 AM
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Oops...eezgoat....I just noticed you had an 05....my instructions were for an 04. Some things might be different. But the fill instructions will be the same (meaning the fill from top hose, I do that on any car)
AGR81 is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old 09-18-2005, 07:28 AM
 
GTO_Gregory's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Texas & Iraq
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
160 Degree Thermostat

Quote:
Originally Posted by AGR81
It's not bad at all.....but have a bucket handy!!!!

On mine:

1. Removed hose to t-stat housing
2. Loosened bolts on t-stat housing.
3. Gently removed t-stat housing while letting a/f trickle into bucket under car. Due to the fact the t-stat is so low, you will loose ALL the a/f above the housing (in heads) You'll have a bout a gallon of a/f in your bucket.
4. I put my SLP 160 degree t-stat in the housing first and made sure the o-ring was seated and centered.
5. while holding the housing against block, re-tightend screws.

Now....afer a 13 year career in the old NASCAR Bush Grand National division and being an ASE tech from 86 to 96....the biggest problem from loosing this much coolant is getting the engine back full with NO air locks in heads.

To do this....

1. Leave the t-stat hose off.
2. Remove the top radiator hose and unscrew the coolant recovery tank lid.
3. SLOWLY pour your a/f in the top radiator hose (this requires a funnel and someone to hold it)
4. When you see water coming out of your t-stat housing...put the hose bak on and keep filling until the a/f gurgles at the top of your upper radiator hose. Then reinstall top hose.

5. Fill coolant recovery tank and drive it around for 5 to 10 minutes with the coolant recovery lid OFF. Re-check coolant tank and add as necessary. Watch it for a day or 2 and add if need.

I've had no problems or leaks and car runs 181 to 185 in traffic in Summer.

Hope this helps
AGR81: Did you adjust the fan on/off speed in the computer to get your 181-185 temperatures? If so, what did you set the fan-on temperature for. I understand 170 degrees is common setting.
GTO_Gregory is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old 09-18-2005, 03:58 PM Thread Starter
Premium Member
 
EEZ GOAT's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Phenix City Alabama
Posts: 2,626
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to EEZ GOAT
agr81 sounds like i will have a mess on my hands. i wonder if the dealer would do it and how much it will cost me (labor)
EEZ GOAT is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old 09-18-2005, 10:22 PM
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
To answer the first question on fan speed....yes. I have adjusted the fan setting with a Predator to get these temps. My On temp is 195 and my Off temp is 185. It runs the 181 to 185 in town (in Summer) at about 35mph. On the higway, it will go down to 177 to 179 at 60 to 80 mph. (again, in Summer)

Ezzgoat...as far as the dealer...I highly doubt they'll do it, unless you're good friends with someone there. They'll give you all the usual warranty issue stuff and warn you that it will flunk a smog test...and it will. The hi temp factory t-stats are mainly for emissions. A hotter engine burns fuel more efficiently with less emissions, and it makes your converters hotter which also helps pass smog tests. In my rural (read farm land) county in NC...we don't have smog testing so I can get away with it. Even with my factory stat...mine rarely ran over 199 in traffic. I can live with that...but I much prefer the 180 range for engine longevity. But if we get smog tests in my county...I'll have to install my factory one to pass it....so be sure and save yoru factory stat, no matter who does the install.

It's really not bad at all. Just let it cool one night and do it the next day cold. It just makes a mess of a/f...but nothing hard about it.
AGR81 is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old 09-18-2005, 10:32 PM
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
GTO_Gregory,

Let me explain a little futher on those fan settings. My fans are basically set for a 187 to 192 T-stat. I don't mind and engine getting in the mid 190 range, but no hotter. That's why the hi on temp. I understand (from some other LS1 forums) that the fans in our cars are not rated for continuous duty cycle. So setting them down in the 170's and 180's makes them run a LOT and they're not rated for it, and will eventually fail. Actually my fans rarely come on now...unless I'm idling in a drive thru line on a hot day. The 181 to 185 temp is running at about 30 mph...and the fans don't come on.

Hope this is a little clearer
AGR81 is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old 09-19-2005, 04:15 AM
 
GTO_Gregory's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Texas & Iraq
Posts: 39
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks AGR81!
GTO_Gregory is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 09-19-2005, 05:22 AM
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 50
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by AGR81
It's not bad at all.....but have a bucket handy!!!!

On mine:

1. Removed hose to t-stat housing
2. Loosened bolts on t-stat housing.
3. Gently removed t-stat housing while letting a/f trickle into bucket under car. Due to the fact the t-stat is so low, you will loose ALL the a/f above the housing (in heads) You'll have a bout a gallon of a/f in your bucket.
4. I put my SLP 160 degree t-stat in the housing first and made sure the o-ring was seated and centered.
5. while holding the housing against block, re-tightend screws.

Now....afer a 13 year career in the old NASCAR Bush Grand National division and being an ASE tech from 86 to 96....the biggest problem from loosing this much coolant is getting the engine back full with NO air locks in heads.

To do this....

1. Leave the t-stat hose off.
2. Remove the top radiator hose and unscrew the coolant recovery tank lid.
3. SLOWLY pour your a/f in the top radiator hose (this requires a funnel and someone to hold it)
4. When you see water coming out of your t-stat housing...put the hose bak on and keep filling until the a/f gurgles at the top of your upper radiator hose. Then reinstall top hose.

5. Fill coolant recovery tank and drive it around for 5 to 10 minutes with the coolant recovery lid OFF. Re-check coolant tank and add as necessary. Watch it for a day or 2 and add if need.

I've had no problems or leaks and car runs 181 to 185 in traffic in Summer.

Hope this helps
Every thing that is said here is accurate I just want to add a couple things that are specific to 05

1. There is a radiator drain on the driver side of the radiator and that will help eliminate some of the mess. I put a clean aluminumn roasting pan underneath to drain. You will still have a mess but it can be contained by doing it this way.

2. When putting coolant back in I opened the cap filled it to the top and then started the car. Once the new thermostat opens it will pull the fluid down and you can just keep filling the radiator until it no longer pulls the fluid down. You will acctually see the air being eliminated. Also then you can put some in the overfill tank as stated above

3. The fan settings for the LS2 are completlely different than the 04. My car has been tuned by HPE here in houston with the Beta Version of LS2 edit and there is no way to actually set temps for when the fans will come on yet with this software version. The only thing that can be done is fan speeds. The fans can be programed to come on high instead of low then high. hope this helps.
LS2Bluegoat is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Service, Maintenance and Technical Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome