2004 GTO power...or lack of it - Pontiac GTO Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 03-03-2005, 09:01 PM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2004 GTO power...or lack of it

Hi all,I own a beautiful Impulse Blue 2004 GTO that has 2400 miles on it.Maybe my expectations for power output were a bit too high because I figured that after the engine broke in a bit the car would really pull. Or maybe I have spent too many years drag racing cars in the under 11 second range and I also owned a AMG Mercedes and other performance cars over the years.

When I hit the hammer im telling myself where is the power? The car really doesnt seem to pull hard at all..so maybe I got a lemon. Im thinking of trading it in for a 2005 or another performance mercedes. Other than that I love the car except the defrost sytem in cold or rainy weather doesnt seem to work too well.The windows fog up badly like a car from the 1960s era. High blower moving the control dial to every possible configuration and doing every trick
possible doesnt do much good it seems.

I also have only seen exactly one other 2004 GTO on the road and I live in a large town.Where are the GTOs hiding? I thought that I would get a lot of compliments on the car but very few people even give it a first or second glance. A policeman made my day when he yelled to me ...nice car 350 horsepower right? I said yes it sure is!

Is everyone else satisfied with the power output of theirs? I gave a good buddy of mine a ride in it and I hit the hammer and he said..you got to be kidding when does it get up and run? Hopefully I got a lemon or as I said maybe I expected too much for a rather heavy car.Other than those things I love the car immensly.

So maybe I will start looking into a 2005

Thanks for your time
Phillip
IH2ton6cyl is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 03-03-2005, 10:09 PM
 
Join Date: Sep 2004
Location: Ames, IA
Posts: 212
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Whiteshadow
I can somewhat agree with what you're saying.

I think downlow, this thing has a ton of grunt, obviously the 365lb/ft torque number has something to do with that.

I'm just not very happy with how the car performs over 5000rpms! It falls on it's face! I ran a Mach 1 Mustang with a few bolt ons the other night on the interstate. We rolled from 60mph, and I would immediately jump out on him, but never pulled away like I should. it's just horrible above 5000rpms!

I don't understand it, maybe due to the weight of the car? My father owns a '99 Hardtop Corvette with basically the same motor, and it pulls HARD all the way til redline! Might be due to a different cam grind?


On a different note, I'd trade my goat for an E55 AMG anyday of the week! Those cars are sick!
Whiteshadow is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 03-03-2005, 11:18 PM
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Try turning the traction control off. My car seems to puller harder when diven that way. Maybe it's it's me? Anyone else care to comment?
jetix is offline  
 
post #4 of 10 (permalink) Old 03-04-2005, 04:33 AM
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 96
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
well i never drive with the traction on but i dont have a problem over 5k rpms.
jag767 is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 03-04-2005, 08:27 AM
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 83
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by jetix
Try turning the traction control off. My car seems to puller harder when diven that way. Maybe it's it's me? Anyone else care to comment?


my traction control is only on in the rain. I am very satisfied with the power and envious of the additional 50 hp and better brakes in the 05. Love this ride!!
SFLGOAT is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 03-04-2005, 09:46 AM
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 96
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
dont be its not as much as u think check out my thread i raced one
jag767 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 03-04-2005, 10:21 AM
Rob
 
Rob's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Diamondhead, MS
Posts: 70
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I felt the same way when I got mine. The car I had before the goat was a low-mid 11 second Turbo Trans Am. The car just felt weak. I knew it would be slower but just felt like it didn't get it.

Took it to the track and was very surprised how it ran. It must be the smooth power curve or soft ride that makes it deceiving? Either way, it ran better than I thought it would

Rob
04 IBM M6 GTO
Rob is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 03-04-2005, 10:38 AM
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power

I have an 05 M6, and the power is pretty awsome, for a 3700+ street car. I have just over 1000 miles on mine, but I can say this car is pretty wild at WOT, and also a big difference between WOT with TC on and off. The power curve on this car seems pretty broad across the RPM range, it pulls all the way to redline. For the difference in power to weight, comparing it to a C5 Corvette, I think it is pretty close, but if you are comparing it to an 11 second race car you probably are dissappointed.
stl_head is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 03-10-2005, 03:26 PM
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Sounds like its time for you to break out the wallet and start doing some MODS!
stormy652 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 03-12-2005, 02:13 AM
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Yeah, compared to my 10sec. bike it feels like a stone, but compared to any other car I've ever owned, it's more comfortable (what seats!), makes better sounds, & feels free-revvvvving in a way no pushrod engine should. Mine pulls hard right to redline & feels damn good doing it. Maybe yours needs a good tune?
Trace is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Service, Maintenance and Technical Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome