No start 06 - Pontiac GTO Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 (permalink) Old 02-21-2016, 02:46 PM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
No start 06

there may be a thread about this somwhere in here but my computer is slower than molasses so im just going to ask . first the car has been running fine, i keep the battery on a battery tender always, yesterday i went to start the car and i turn the key and nothing, thinking i didnt depress the clutch to disengauge the neutral saftey switch, i tried it again and it started right up, didnt give it another thought. today i went to start the car and the same thing happend nothing, i have power to everything, radio lights horn, but when i turn the key nothing not even a click from the starter. Where do i start to look for the problem, just for kicks i jumped the battery and as i thought nothing happend when i turned the key, could it be the neutral safety switch. or is it possiable that the starter went bad, i mean im used to having some symptoms before something going bad, this is one day all is well next day its we have a problem. Any ideas?
MikeT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 02-21-2016, 06:20 PM
 
HP11's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Bernardino, Ca.
Posts: 2,603
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
You could 'jump' the clutch switch to eliminate or confirm it as the problem.

2005 Pontaic GTO - CGM 6 Speed (My car)
2017 Chevrolet Colorado 2WT (My daily driver)
2010 Mercedes Benz C300 Sedan (Wife's car)
2014 Kia Rio LX (Wife's daily driver)
HP11 is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 02-22-2016, 05:51 AM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I did that after I sent out my original plea for help. same thing no start, I am leaning towards the starter, I have noticed every so often as the car is cranking a clicking sound coupled with a slow crank, and this is with the battery being on the tender. it would not do it all the time, every so often, and it would not always be on the first start up.
MikeT is offline  
 
post #4 of 15 (permalink) Old 02-23-2016, 05:27 AM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I have not had the chance to confirm that it is the starter . however I noticed something yesterday . I had a few minutes to kill and just to satisfy curiousity I swapped the starter relay with the blower relay thinking that the starter relay might be bad, they are the same. still no start, in doing this I noticed that my steering wheel no longer locks when I remove the key, now I was having some issues with the cylinder hanging up and I had ordered a new one but since it started working fine I didn't replace it. I'm most likely looking for the easy fix here. my question is this. is it possiable that the cylinder is the cause of the no start. the dash lights up, all the gauges come to life everything works normally except it will not crank. its not an electrical part, but these cars are odd balls in many ways.
MikeT is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 02-23-2016, 07:06 AM
 
HP11's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Bernardino, Ca.
Posts: 2,603
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
That is quite possible if the cylinder isn't allowing the key to turn to spot it needs to in order to engage the starter.

2005 Pontaic GTO - CGM 6 Speed (My car)
2017 Chevrolet Colorado 2WT (My daily driver)
2010 Mercedes Benz C300 Sedan (Wife's car)
2014 Kia Rio LX (Wife's daily driver)
HP11 is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 02-23-2016, 07:27 AM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
one way of finding out for sure would be to remove the relay (starter) and check the pin's for power and if it triggers when the key is turned to start. would be nice if its as simple as the cylinder, I am really not in the mood to wrestle the starter out of its confines. Thanks for the response, I will let you know how it turns out.
MikeT is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 02-23-2016, 08:03 PM
 
Lemans guy's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Nashville, Tennessee
Posts: 669
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 54 Post(s)
i know you have a battery tender....but load test your battery....any gas stain can do it...you need a load tester......make sure it is good...as it takes a lot of amps to make the starter solenoid move.....the lights and stuff not as much....just make sure before you go further...

If that is OK could be switches relays as you are checking, but starter solenoid could be bad as well
Lemans guy is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 02-23-2016, 08:17 PM
 
Lemans guy's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Nashville, Tennessee
Posts: 669
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 54 Post(s)
people Mike I should have mentioned that a starter tester can check the draw on the starter just by hooking up to the two battery terminals and an amp probe on as well....one crank and the tester tells if the starter is bad.....called a battery/starter/Alternator tester..every garage has one....too much draw and it is bad..
Lemans guy is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 02-24-2016, 09:58 AM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
The weather up north had been nasty and I have not been able to get under the hood. The car sits covered outside, Lemans Guy I know the tester your talking about. Here is the thing, I would expect that when I turn the key to start I would see some draw from the headlights right before it fires, with the headlights on turnining the key to start there is nothing , Zero. That's why I want to check the pins on the starter relay to see #1 if it has power, #2 if it triggers the solenoid, if I get power at the trigger and the solenoid does not engage, it could be the solenoid or it could still be the battery not having enough cranking amps. I would feel better if I could get just one click at the starter. Thanks for the reply and advice, I will keep you posted as to the progress. I want my car running again
MikeT is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 02-24-2016, 12:16 PM
 
Lemans guy's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Nashville, Tennessee
Posts: 669
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 54 Post(s)
you are spot on it, Mike totally agree....let's hope it is just a bad relay!
Lemans guy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Service, Maintenance and Technical Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P0335, TCS turns off, and crank/no start or start then die. dlb1982 Service, Maintenance and Technical Discussion 2 10-13-2015 09:57 PM
help!!! 06 no start reddtheLegend 2004-2006 GTO General Discussion 8 04-16-2013 07:01 AM
where do I start? ho67rag 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Projects, Barn Finds & Restoration Discussions 11 08-02-2012 10:14 PM
Help on start-up... Instg8ter 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 11 05-03-2011 07:52 AM
It's a start Green Mountain Goat Member Introductions 4 08-08-2006 08:29 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome