oil pressure warning. - Pontiac GTO Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 11 (permalink) Old 01-24-2013, 04:21 PM Thread Starter
 
Grambo427's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bailey, NC
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
oil pressure warning.

I just bought an 06 and when I get in the the throttle (3/4 to WOT) the check oil light comes on. Has anyone else run into this? I'm new to not having a factory oil pressure gauge and don't wanna risk damaging the engine. Any advice for a rookie install on an aftermarket gauge? Any help is much appreciated.

Last edited by Grambo427; 01-24-2013 at 06:20 PM.
Grambo427 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 (permalink) Old 01-25-2013, 11:40 AM
 
68OldGoat's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Boston, MA
Posts: 163
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Welcome to the interesting world of GTO's. More info on your new ride (color, tranny, mods and etc.) would be helpful.... or even a pic or 2.

The first thing I would do for your present problem is check the oil for proper level .... or better yet, change your oil. Your oil light problem is not a common problem with these cars

I agree that it would be nice to have some gauges. There are a lot of gauges available for the 04-06 GTO's (they aren't cheap). If you want to look into getting gauges try;
South Coast Speed & Sound
68OldGoat is offline  
post #3 of 11 (permalink) Old 01-25-2013, 11:51 AM Thread Starter
 
Grambo427's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bailey, NC
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
thanks for the knowledge. I had just changed the oil yesterday afternoon and the light still comes on. Gonna look into testing the pump and start trying to diagnose the issue. hopefully it's not major.


It's a red '06 M6 with a CAI and exhaust ( cat back). As far as I can tell no other performance mods were done.
Grambo427 is offline  
 
post #4 of 11 (permalink) Old 01-25-2013, 11:58 AM Thread Starter
 
Grambo427's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bailey, NC
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
maybe it's the weather too. it's bitter cold here right now and I only drive it on the weekends.
Grambo427 is offline  
post #5 of 11 (permalink) Old 01-25-2013, 02:50 PM
 
jpalamar's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Boyertown, PA
Posts: 3,765
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
What is the exact message your getting on your cluster?

2003 Corvette Z06 - MGW shifter, Corsa X pipe, Corsa Xtreme exhaust, Texas Speed long tubes w/o cats, PowerStop rotors/pads, Conti DWS tires, C6Z51 F&R sways, C5R headlights, tuned

04 GTO - sold
jpalamar is offline  
post #6 of 11 (permalink) Old 01-25-2013, 04:21 PM Thread Starter
 
Grambo427's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bailey, NC
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
the exact message is check oil and a beep.
Grambo427 is offline  
post #7 of 11 (permalink) Old 01-25-2013, 04:30 PM
Former Super Moderator
 
Rukee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Central Wisconsin
Posts: 9,919
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
you're sure the oil is full? sounds like the pump is running out of oil when your reving high, only things I can think of that would cause that is too thick of an oil, oil level low, or clogged oil return holes. I'd temporarily hook up a oil pressure gauge and read the actual pressure.
Rukee is offline  
post #8 of 11 (permalink) Old 01-25-2013, 05:11 PM Thread Starter
 
Grambo427's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bailey, NC
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
it's running 5w30 and just changed the oil yesterday. so i'm thinking the same things. if i disonnect the sending unit from the comp to temporary a gauge will that throw it off or will it just reset when i plug it back in?
Grambo427 is offline  
post #9 of 11 (permalink) Old 01-25-2013, 05:50 PM
Former Super Moderator
 
Rukee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Central Wisconsin
Posts: 9,919
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
should be fine, your warning light will be on of course. I rembered one car did about the same thing and the pick-up screen had fallen off the pump.
Rukee is offline  
post #10 of 11 (permalink) Old 01-25-2013, 06:03 PM Thread Starter
 
Grambo427's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Bailey, NC
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
thanks for the advice. i'll get that done soon and check it out.
Grambo427 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Service, Maintenance and Technical Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
75 mph Overspeed warning BlackSheep 2004-2006 GTO General Discussion 21 06-02-2016 05:39 PM
How To: DIY OTRCAI (warning 56k) svede1212 Intake and Exhaust Discussions 73 10-18-2011 02:53 AM
Oil Pressure Warning Solved? Larry57Savoy Service, Maintenance and Technical Discussion 2 05-16-2011 11:53 PM
Hid warning!!!!! LITTON82 Exterior Discussions 19 11-19-2010 07:22 AM
Warning! Bad car wax! danrieke Exterior Discussions 23 10-19-2005 07:16 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome