Okay, this is ridiculous! - Pontiac GTO Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old 08-23-2006, 07:25 PM Thread Starter
 
Join Date: May 2006
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Okay, this is ridiculous!

When I purchased this car, I never experienced this "rough" idle...When I put on my CAI, there wasn't a rough idle....What in God's name could it be? I've taken it to the dealer, and they say that the computer they hook up to it, doesn't show any problems. My wife can feel it in her seat, I can feel it in mine. What the hell is causing this? Is anyone out there with a 05 A4 having this problem?
kanibal is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 08-23-2006, 07:31 PM
 
raven1124's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Montgomery, AL
Posts: 746
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to raven1124
You may just be feeling the loping due to the cam. If this isn't it, be a little more descriptive on what the idle is like.
raven1124 is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 08-23-2006, 07:42 PM Thread Starter
 
Join Date: May 2006
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by raven1124
You may just be feeling the loping due to the cam. If this isn't it, be a little more descriptive on what the idle is like.

It feels like there is a "miss", but there isn't. It's not surging or anything
kanibal is offline  
 
post #4 of 13 (permalink) Old 08-23-2006, 08:37 PM
 
PHOTOGOAT's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Grove City, OH
Posts: 105
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by kanibal
It feels like there is a "miss", but there isn't. It's not surging or anything
I noticed the 'miss' you are describing the first day I drove the car. It's normal. A 400 horse V8 with an auto will lope and miss at idle. I'm not sure why you didn't notice it before the CAI kit, because you should have.

My opinion only, but I think CAI's are a waste of money. Price per HP gain is not worth the expense or possible issues with the MAS.....


2005 GTO
PBM, RI, A4 with 18" wheels
One of 68

78 Trans Am
46,000 miles, BBC 402
4 speed
Custom automotive photography services available.
PHOTOGOAT is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 08-23-2006, 08:45 PM
 
Join Date: May 2006
Posts: 388
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by kanibal
It feels like there is a "miss", but there isn't. It's not surging or anything
Mine didn't do that until I broke it in. In the last 9,000 miles, I notice if I just sit there at a light in neutral (M6 here), the engine will not miss a beat, but will shake the car just a bit. I've never owned a car with a radical enough cam to do that, so every time it does it, I just get a big SEG on my face...and stomp on it when the light turns green

That's like people complaining about the lame stereo. Hell, hit the off button, roll down the windows, and listen to the NICE stereo it came with.

Gerry
ShoddyHog is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 08-23-2006, 11:03 PM
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 569
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Normal. From what I have read in various tuning forums, the cars have a pretty lean idle to them and tend to just idle a little rough, a tune with a richer idle supposedly smooths it out. It does have some cam lope too, but not that much, the "miss" is in the tune- again, this is from what I have been reading on tuning forums and such.
Joe
kwiktsi is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 08-24-2006, 12:02 AM
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 93
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
That's like people complaining about the lame stereo. Hell, hit the off button, roll down the windows, and listen to the NICE stereo it came with.

Gerry[/QUOTE]


WERD!
GoatMann is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 08-24-2006, 06:41 AM Thread Starter
 
Join Date: May 2006
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Okay, well now it's making sence..
kanibal is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 08-24-2006, 09:33 AM
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 337
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
If you don't wish it to idle like it has a cam simply put 87 octane in it and the timing will retard back to a smoother idle. I noticed the hotter the gas the more lope on the cam.
aintmisbehavinn is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 08-24-2006, 12:23 PM
 
Join Date: May 2006
Posts: 388
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by kwiktsi
Normal. From what I have read in various tuning forums, the cars have a pretty lean idle to them and tend to just idle a little rough, a tune with a richer idle supposedly smooths it out. It does have some cam lope too, but not that much, the "miss" is in the tune- again, this is from what I have been reading on tuning forums and such.
Joe
I like your idea whether it helps or not, "Honey, I found out on the internet that I have to get a good tune on the car to stop that..."

Gerry
ShoddyHog is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Service, Maintenance and Technical Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome