ran over a deep puddle and gto puttered and wont start up - Pontiac GTO Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 (permalink) Old 12-29-2010, 01:14 AM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1,017
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
ran over a deep puddle and gto puttered and wont start up

Puddle is on the passenger side.

Immediately the check engine light kick on, engine was bogging so bad that I was steping on the gas to keep the idle up for a few seconds hoping that the symptoms would go away.

Underneath the hood the engine bay is dry.

Then I tried to turn it back on and the starter won't even try to turn the engine. Just dead.

Only thing that I can think of is my O2 sensor got dumped on with cold water and the thermo shock may have cracked the porcelin insulator.

Any thoughts?

My Youtube Channel
Supercharged (Roots) 6.0 GTO
Supercharged (Twin Screw) 3.0 NSX
Supercharged (Centrifugal) 4.3 S-10
batmans is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 12-29-2010, 04:25 AM
 
87GN06GTO07IRL's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: A few car lengths ahead in Cleveland Ohio
Posts: 1,018
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
It will be tough to tell what got wet and caused this. Let it dry for a day or two and you should be ok.

<-- Guess which ones quicker?.....Nope! Not even close.
87GN06GTO07IRL is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old 12-29-2010, 07:08 AM
 
Join Date: Apr 2010
Location: Deer Park, Tx
Posts: 259
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
this reminds me of my 07 dodge Ram 2500 with a cummins. if you hit a deep pot hole or a curb, you could get the wiring harness caught in the fan blades

as far is the GTO, could have knocked a wire loose, or dropped a plug somewhere in there. give some gental tuggs on the various places where the wire loom goes just to make sure everything is connected still.
motoristx is offline  
 
post #4 of 14 (permalink) Old 12-29-2010, 07:57 AM
 
jetstang's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Niceville, FL
Posts: 3,376
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Garage
Local guy with a supercharged vette did the same thing and hydrolocked the motor, but Vettes intakes are real low. Good luck. Doesn't sound like 02s, if they got hurt the car would throw a CEL and run in default mode.

Burning rubber since 1982!!
My photobucket, lots of dif car pics.
http://s411.photobucket.com/home/jetstang
jetstang is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 12-29-2010, 09:30 AM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1,017
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I'll have the mechanic take a look at the CEL today.

I didn't think of the knock sensor. Where is that located?

I doubt hydro lock since the puddle was no more than 5 inches deep and there wasn't even a single drop of water near the intake or entire engine compartment.

My Youtube Channel
Supercharged (Roots) 6.0 GTO
Supercharged (Twin Screw) 3.0 NSX
Supercharged (Centrifugal) 4.3 S-10
batmans is offline  
post #6 of 14 (permalink) Old 12-30-2010, 03:15 PM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1,017
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Any chance that I may have hydro locked my LS2 with the Lingenfelter CAI?

If so what are the symptoms?

The starter should at least make a noise/movement instead of just being dead right?

My Youtube Channel
Supercharged (Roots) 6.0 GTO
Supercharged (Twin Screw) 3.0 NSX
Supercharged (Centrifugal) 4.3 S-10
batmans is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 12-30-2010, 04:15 PM
 
GM4life's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: RAF Lakenheath, UK
Posts: 4,162
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by batmans View Post
I'll have the mechanic take a look at the CEL today.

I didn't think of the knock sensor. Where is that located?

I doubt hydro lock since the puddle was no more than 5 inches deep and there wasn't even a single drop of water near the intake or entire engine compartment.
Quote:
Originally Posted by batmans View Post
Any chance that I may have hydro locked my LS2 with the Lingenfelter CAI?

If so what are the symptoms?

The starter should at least make a noise/movement instead of just being dead right?
I beleave the knock sensor is on the passenger side of the engine just above the starter. You hit the puddle on the passenger side the intake is on the driverside.

I would pull the spark plugs and rotate the engine. Maybe some fuses or wires got wet.



GM4life is offline  
post #8 of 14 (permalink) Old 12-31-2010, 12:18 AM
 
06BLACKGTO64's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Columbus, OH-IO
Posts: 213
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via Yahoo to 06BLACKGTO64 Send a message via Skype™ to 06BLACKGTO64
I would start with pulling each fuse/Relays and make sure none blew out.. being it wont start id look at relays IMHO
06BLACKGTO64 is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 12-31-2010, 07:44 AM
 
jpalamar's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Boyertown, PA
Posts: 3,765
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by jetstang View Post
Local guy with a supercharged vette did the same thing and hydrolocked the motor, but Vettes intakes are real low. Good luck. Doesn't sound like 02s, if they got hurt the car would throw a CEL and run in default mode.
Aren't C5/C6 intakes over the radiator style? He must of ran into a lake :-)

Since your starter isn't cranking, I would check fuses/relays first.
jpalamar is offline  
post #10 of 14 (permalink) Old 01-02-2011, 03:39 AM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1,017
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by GM4life View Post
I beleave the knock sensor is on the passenger side of the engine just above the starter. You hit the puddle on the passenger side the intake is on the driverside.

I would pull the spark plugs and rotate the engine. Maybe some fuses or wires got wet.
Knock sensor portion makes sense now due to the location.

My Youtube Channel
Supercharged (Roots) 6.0 GTO
Supercharged (Twin Screw) 3.0 NSX
Supercharged (Centrifugal) 4.3 S-10
batmans is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Service, Maintenance and Technical Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car Wont Start Help!!!!!!!!!!!! Vettekid1992 Intake and Exhaust Discussions 4 03-13-2010 11:30 PM
2004 GTO wont start laredo350 Service, Maintenance and Technical Discussion 1 11-29-2009 07:59 PM
car wont start 740tank Service, Maintenance and Technical Discussion 4 11-22-2009 01:48 AM
car wont start at all Musicmike927 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 12 10-30-2009 04:29 PM
Nice puddle of coolant under left front wheel ftlfirefighter Service, Maintenance and Technical Discussion 13 04-14-2006 04:07 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome