Tachometer hangs - Pontiac GTO Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 10-26-2015, 10:11 PM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2015
Location: Minneapolis, MN
Posts: 27
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
Tachometer hangs

Hello - I have 2005, LS2 4sp auto. (Just bought it used w/ 40k miles on it a month ago) I noticed in 1st, 2nd, or 3rd but not in "D", when I run the speed & revs up but then hit the brakes, the tach will hang. Ex., in 2nd gear, I run it up to 60mph and tach is around 4,000 if I let off the gas or it hit the brakes it hangs at 4,00 revs for several seconds before it slowly drops. Is there something else like a vacuum line interconnect with the tach? (Makes no sense but I'm struggling to determine why it would hand in every gear but Drive.
TIA for any insights.
Goat51
Goat51 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 10-27-2015, 07:31 AM
 
HP11's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Bernardino, Ca.
Posts: 2,603
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
Is the engine actually hanging at 4000 rpm then dropping or is the tach just sticking at 4000 rpm the dropping?

2005 Pontaic GTO - CGM 6 Speed (My car)
2017 Chevrolet Colorado 2WT (My daily driver)
2010 Mercedes Benz C300 Sedan (Wife's car)
2014 Kia Rio LX (Wife's daily driver)
HP11 is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 10-27-2015, 12:04 PM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2015
Location: Minneapolis, MN
Posts: 27
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
Hanging tach

thanks - the engine revs drop...the motor is running great, no problem there... the tach hangs or sticks. Again it'll stay for several seconds, then slowly go down to 500 rpm (at idle if I come to complete stop)or where the engine revs are at. (hope that helps)
Goat51 is offline  
 
post #4 of 9 (permalink) Old 10-27-2015, 03:39 PM
 
HP11's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Bernardino, Ca.
Posts: 2,603
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
I had an answer if the engine itself was hanging but someone else will have to chime in about the sticking tach as I've never experienced that one.

2005 Pontaic GTO - CGM 6 Speed (My car)
2017 Chevrolet Colorado 2WT (My daily driver)
2010 Mercedes Benz C300 Sedan (Wife's car)
2014 Kia Rio LX (Wife's daily driver)
HP11 is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 10-28-2015, 11:56 AM
Former Moderator
 
svede1212's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Grand Rapids, Michigan
Posts: 4,081
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Garage
Sounds like it's mechanical in the cluster.

2004 Blk/Rd M6
6.3 litre LS1

Built and tuned by svede
svede1212 is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 10-29-2015, 01:27 PM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2015
Location: Minneapolis, MN
Posts: 27
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
Well thanks for the brain time on this gents. It's weird and I'll keep you posted with any updates.

## after further acceleration tests, it hand in "D" too. I bet as mentioned its the Cluster or a cluster feck.
It'll wait tell next year because really, its no biggie. thanks guys

Last edited by Goat51; 11-04-2015 at 02:39 PM.
Goat51 is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 10-29-2015, 02:03 PM
Former Super Moderator
 
Rukee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Central Wisconsin
Posts: 9,919
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
I've heard of other GM cars/trucks with gauge issues (speedo not working, gas gauge wigs out) that can be repaired but never on the GTO.
Rukee is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 10-30-2015, 07:11 AM
 
johni53's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Houston
Posts: 249
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Quote:
Originally Posted by HP11 View Post
I had an answer if the engine itself was hanging but someone else will have to chime in about the sticking tach as I've never experienced that one.
Apologize for the hijack but my engine does actually hang for a moment sometimes, all the times at startup. At about 2000 rpm for a few seconds. Is it just a sticky throttle wire? What's the fix?

1-7/8" ARH LTs, 3" Magnaflow exh.,Spec twin disc clutch, 402 stroker , Fast 102 w/Nick Williams TB, 1000 hp shaft & axles, cam, fuel & suspension upgrades. 500 rwhp, 484 rwtq
johni53 is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 10-30-2015, 07:30 AM
 
HP11's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Bernardino, Ca.
Posts: 2,603
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
Never had the problem on the GTO but on another drive by wire vehicle we owned the problem was solved by replacing the accelerator pedal sensor.

2005 Pontaic GTO - CGM 6 Speed (My car)
2017 Chevrolet Colorado 2WT (My daily driver)
2010 Mercedes Benz C300 Sedan (Wife's car)
2014 Kia Rio LX (Wife's daily driver)
HP11 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Service, Maintenance and Technical Discussion

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
65 tachometer wiring geraldb999 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Technical and Electrical Wiring 8 05-08-2019 08:16 AM
Tachometer 66 gto Dmangto 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO General Discussion 7 02-01-2014 10:57 PM
Tachometer wire SIXT5GTO 1964-1974 Tempest, LeMans & GTO Projects, Barn Finds & Restoration Discussions 4 01-08-2011 10:44 AM
Tachometer wimtexdoc 1964-1974 Tempest, Lemans & GTO General Discussion 2 10-06-2009 02:50 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome