2nd Gear Problems - Pontiac GTO Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 (permalink) Old 01-28-2006, 09:53 AM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2nd Gear Problems

Anyone have a problem shifting from 1st to 2nd? Every now and then my car refuses to go into second, and it is not because of the shift 1 to 4 light, it just doenst like to go into second.
MACHINE HEAD is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 01-28-2006, 12:38 PM
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 556
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Could it be clutch related? A sticking clutch caused all kind of problems in my F-body.
Good 2 go is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 01-28-2006, 02:07 PM
 
Join Date: Oct 2004
Location: Ringle, WI
Posts: 141
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I've had it a couple of times, only when cold. It would go into 3rd no problem so I drove it without 2nd. Next time in the car it works fine. It feels like a block is on the gate and its not the CAGS as I have mine bypassed. Since I can't reproduce it, I'll wait on a trip to the dealer.

2004 QuickSilver GTO
M6
Stock
SilverGoat is offline  
 
post #4 of 15 (permalink) Old 01-28-2006, 10:49 PM
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,658
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I have that problem with first gear. Since day one. 1 out of every 12 starts I have to start in 2nd, or realy force it into 1st.
PEARL JAM is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 07-24-2006, 09:39 AM
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2nd gear problems

I have never had this problem but every once in awhile my car pops out of gear when I'm in second. It only does it in that gear at low speeds. Anyone else have this happen? Also, what is the diff between an M6 and an M12?
GTO_Mike is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 07-24-2006, 11:56 PM
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 210
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
bottom line................this tranny is funky. i hope the rip shifter helps this engagement issue out a bit.
enjracing is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 07-25-2006, 10:01 PM
 
Join Date: May 2006
Posts: 388
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Edit: This was supposed to be a reply to Pearl Jam

Every once in a long while mine will do that. I just back it off, let the clutch out, give it a left-to-right shake in neutral, try again, and it goes right in. I've had other cars with the same behavior. I've seen where others complained have had the same thing about reverse while cold, but I've never had that problem.

Gerry
ShoddyHog is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 07-26-2006, 11:15 AM
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 337
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Mine did when new, what I discovered was I needed to pull the shifter towards me when dropping into second during break in and that solved my problem. Seems a slight tug towards your leg was all that was needed. After about 10000 miles it seems to drop no problem. If I could just find 3rd when ripping at 60mph. Good luck.

Last edited by aintmisbehavinn; 07-26-2006 at 11:17 AM.
aintmisbehavinn is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 07-26-2006, 11:19 AM
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 337
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by GTO_Mike
I have never had this problem but every once in awhile my car pops out of gear when I'm in second. It only does it in that gear at low speeds. Anyone else have this happen? Also, what is the diff between an M6 and an M12?
Mine will pop out of 1st if I don't make sure it is pressed all the way. No 2nd gear problems.
aintmisbehavinn is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 07-26-2006, 03:03 PM
 
TexasRealtor's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Texas
Posts: 476
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
My SVT had difficulty going into 1st and reverse when at a stop. I tried a "tranny cocktail" with a friction enhancer, which helped a little. Sometimes I had to turn off the ignition to get it into reverse. I think performance trannys are just finicky sometimes.
TexasRealtor is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac GTO Forum > The 2004-2006 GTO > Drive train, suspension, alignment and brakes.

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac GTO Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome