Pontiac GTO Forum banner

1 - 20 of 27 Posts

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Discussion Starter #1
I have about 400 miles on my 2005 GTO. It has used/burned 1-1/2 quarts of synthetic 10-40 oil. Is this normal? Any recommendations?
 

·
Registered
Joined
·
937 Posts
dorn22 said:
I have about 400 miles on my 2005 GTO. It has used/burned 1-1/2 quarts of synthetic 10-40 oil. Is this normal? Any recommendations?
Are you sure you actually used that much? Did you check the oil level when you left the dealer? It is highly likely that it was not full when you picked it up. I used 1 full qt during the first couple thousand miles but it seems to have gone away now that I have 7000. Some use in a brand new engine is normal, but not 1.5qts in 400 miles, thats like a qt per tank. I think you would see white smoke in the exhaust at that comsumption rate.
 

·
Registered
Joined
·
590 Posts
GM calls this usage, 1 - 1.5 qts between changes, in Gen III engines normal

Now in only a few hundred miles, I'd get to the dealer and let them fill & seal your filler cap, and watch closely.

Guess an oil ring may not have seated yet :confused Happened in a powerstroke diesel i rebuilt.

please post the results
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
I have 5,500 miles on mine and am seeing 1qt/1000 miles consumption. I asked the dealer about it and they just confirmed that it is "normal". Looks like I will be buying a case of oil.
 

·
Registered
Joined
·
20 Posts
GTO burning oil

My 2004 GTO has 6500 miles and so far has shown no signs of burning oil...thank goodness!

A car that burns oil will generally emit a bluish smoke out of the tailpipe during acceleration or deceleration or at start up after sitting from a hot soak.

It depends on where the oil is entering the combustion chamber from.

So far so good with my 04
 

·
Registered
Joined
·
142 Posts
My 04 has 3400 miles and every time I check the oil level, its full. I did my first oil change at 1700 miles and then switched to Mobil 1 synthetic and no signs of using oil.
 

·
Banned
Joined
·
1,196 Posts
dorn22 said:
I have about 400 miles on my 2005 GTO. It has used/burned 1-1/2 quarts of synthetic 10-40 oil. Is this normal? Any recommendations?
Don't get too excited. I'd buy into JMVorbeck's theory. I have an 05 and I experienced the same thing you did. At 5,000 miles the synthetic dinosaur juice was down about two quarts. At that point, I had an oil change and refill done at the dealer. In the last 4,000 miles the oil usage has been barely detectable on the dipstick, as it should be.

I'm with Mr. Vorbeck. I'll bet the factory fill was not done properly. Shame on me for not doing a thorough fluids check when I took delivery. And shame again for not checking fluids regularly over 5,000 miles.

The thing that kept me from panicking was the engine....
  • made no nasty noises
  • emitted no nasty odors
  • didn't soil the tailpipe with nasty stuff
  • Plus GM small blocks are generally very reliable
I just waited it out and all was fine. These GM small blocks have been around for a long while and are pretty damn good. An oil burner should be a rare ocurrence.

Good Luck!
 

·
Registered
Joined
·
590 Posts
Gen III engines burn oil, period. Those not consuming oil are in the minority.

I buy 2 - 4qt Mobil 1 bottles. I put 7 in, and 1 in reserve for about 1500-2000 mile refill :seeya:
 

·
Registered
Joined
·
937 Posts
westell said:
Gen III engines burn oil, period. Those not consuming oil are in the minority.

I buy 2 - 4qt Mobil 1 bottles. I put 7 in, and 1 in reserve for about 1500-2000 mile refill :seeya:
Westell, I have no idea about the Gen III but my Gen IV burned some and now it has stopped completely. I have 4000 miles on this oil change so far and the oil is exactly at the full mark where I filled it to 4000 miles ago. I drive the holy hell out of it too.
 

·
Registered
Joined
·
170 Posts
Oil Burning you say? My Goat drinks the stuff like I drink beer during a Nebraska Cornhusker game...

I've been having the GM "engine consumption test" done on my car for the past 2k miles. This weekend I got sick of waiting around after once again seeing that the oil is below the fill line on the dipstick.

I average about 2-3 quarts every 700 miles. IS THAT SICK OR WHAT?!?! Scheduled an appt to have them look at it. Amazing enough, if you use the words "state" and "lemon" they really do want you to get it in, and my dude actually told me what they'll be doing! :) (Checking to see if its either an intake valve or an ring that hasn't seated yet. Either way, they know its messed up, and they know I mean business.

:D

Could this be the reason I had crumby dyno results???? hmmmmmmmm
 

·
Registered
Joined
·
937 Posts
huskerGTO said:
Oil Burning you say? My Goat drinks the stuff like I drink beer during a Nebraska Cornhusker game...

I've been having the GM "engine consumption test" done on my car for the past 2k miles. This weekend I got sick of waiting around after once again seeing that the oil is below the fill line on the dipstick.

I average about 2-3 quarts every 700 miles. IS THAT SICK OR WHAT?!?! Scheduled an appt to have them look at it. Amazing enough, if you use the words "state" and "lemon" they really do want you to get it in, and my dude actually told me what they'll be doing! :) (Checking to see if its either an intake valve or an ring that hasn't seated yet. Either way, they know its messed up, and they know I mean business.
Could this be the reason I had crumby dyno results???? hmmmmmmmm
:D
Isnt it smoking? I had an old honda that didnt use that much oil and it smoked enough to fumigate the neighborhood. You should be leaving a vapor trail behind you as you drive down the road at 2-3qts @ 700 miles. No leaks?
 

·
Registered
Joined
·
170 Posts
No Blue vapor trail reported from my moms and pops who had the courtesy to let me leave them in the dust. They said they saw a big brown streak of smoke. Funny it wasn't blue, but still the same, its my only guess because there are no leaks. At home or in my parking spot at work.

Dave :confused
 

·
Registered
Joined
·
937 Posts
huskerGTO said:
No Blue vapor trail reported from my moms and pops who had the courtesy to let me leave them in the dust. They said they saw a big brown streak of smoke. Funny it wasn't blue, but still the same, its my only guess because there are no leaks. At home or in my parking spot at work.

Dave :confused
Man, I just dont see how you can move that much oil through the cumbustion chamber without the tell tale blue smoke. You have any dirty neighbors who may be siphoning your Mobil 1? :D
 

·
Registered
Joined
·
170 Posts
Hehehe I was starting to think something was up...but no. I can't believe it either. I can't stand the trail of blue smoke, so I KNOW that I would have noticed it, but what's even worse is the oil that dissappears so gawdamd fast. I quit paying for oil changes and am constantly having them top it off..no charge to me. (I'm sure if it doesn't drive me insane first, it will get to them eventually). Either that or someone's a$$ will be chewed at the dealership by a regional VP.
:party:
 

·
Registered
Joined
·
32 Posts
My friend bought a 2005 Vette at the same time I bought my 2005 GTO. His car uses some oil between changes, mine does not. Mine has been driven faster than his. I adhered to the breakin recommendations, he did not. I change my oil every 3,000 miles with an upgraded filter.

Goat Boy
 

·
Registered
Joined
·
364 Posts
In the Vette, the oil usage has a lot to do with driving style. Those who tend to drive at high rpm, low load conditions, tend to burn more oil than others, particularly in the 2001 Z06. The rings Chevy put in the 02 LS6 supposedly corrected this, but a lot of Z06 owners with 02 and later motors still report higher oil usage than they expect. Personally, I don't think this is indicative of a "problem". The oil tends to sneak by the rings, and get sucked via the PCV system into the intake, neither of which is a fatal flaw. Needless to say, I check my oil regularly. :cheers
 

·
Registered
Joined
·
170 Posts
But still....burning up 2-3 quarts every 700 miles?? That's a bit excessive, and I don't know what else to do besides take it in to the shop.
:willy:
 

·
Registered
Joined
·
21 Posts
huskerGTO said:
But still....burning up 2-3 quarts every 700 miles?? That's a bit excessive, and I don't know what else to do besides take it in to the shop.
:willy:

Yeah I would say you have some kind of ring or valve issue. I have 2400 miles on my 05 GTO and have not noticed any oil consumption. You said you have crappy dyno numbers, what did you dyno? You can see what I did in my sig with just LPE CAI @ 760 miles.

Well since my sig isn't showing I made 349.7 rwhp. Strange preview changes shows the sig but when I save it is gone.
 

·
Registered
Joined
·
170 Posts
Took Blu Goat in to the shop today. They lifted the engine and are looking for things wrong with it. I can almost guarantee its a ring. I guess GM finally gave them the authorization to do something about it! So that's good news at least....

Hope to get it back soon. It hasn't been 24 hours and its driving me nuts.
:willy:

Dave
 
1 - 20 of 27 Posts
Top